Výhodná investice

Všichni se nejspíš shodneme na tom, že výhodná investice pro investora znamená zisk. Výše zisku, která je hodnocena jako výhodná, se měří subjektivně. Pro krátkodobou investici, a tedy i rizikovou, je výhodná investice zhodnocena několika desítkami procent. Pro dlouhodobé investory může být výhodnou investicí zhodnocení pouze v řádu několika procent několik. Výhodně investovat lze ale také do vzdělání nebo jiných nefinančních věcí.

V každé době se výhodnou investicí jeví něco jiného. Dříve bylo například výhodné investovat do těžařských firem a automobilového průmyslu, v dnešní době se možnosti výhodné investice objevují spíše v obnovitelných zdrojích nebo v trhu s nemovitostmi. Poměrně stabilní investici pak představuje zlato jako všeobecně uznávaná investiční komodita, jehož cena v čase příliš nekolísá, naopak stále mírně roste.

Výhodná investice například čeká pro budoucí investory v přímořských oblastech. Podle odborníků se vyplatí investovat třeba v Bulharsku, Rumunsku nebo i v Albánii. Výhodná investice je to proto, že pozemků či nemovitostí je v těchto zemích k mání stále dostatek, a tak se jejich cena pohybuje v příjemných mezích. Například dům v Bulharsku u Černého moře lze pořídit již od jednoho milionu. V případě pozemků se jedná o dlouhodobou investici, která se při jejich prodeji zhodnotí až po 5 až 10 letech. Další výhodnou investici představují obnovitelné zdroje. Vysoké náklady na jejich pořízení výrazně snižují státní dotace a nejrůznější úlevy, jak se to nyní děje u solárních elektráren. Investice do státních dluhopisů střední a východní Evropy je další výhodnou investicí. Výhodnost investice spočívá v tom, že stát vám peníze vždy vrátí. Výnos sice nedosahuje závratných výšin, i přesto ale lze mluvit o výhodné investici.

Vždy je nutné správně odhadnout čas pro výhodnou investici. Příležitostí se nabízí stále dostatek. Je potřeba mít dostatečný kapitál a základní ekonomickou zručnost. V každé době se výhodnou investicí jeví něco jiného. Vzpomeňte si například na internetovou bublinu kolem roku 2000, kdy se zdálo, že investovat do rychle rostoucích internetových společností přinese jistý zisk. Nestalo se. Na druhou stranu opačných příběhů je rovněž dostatek. Energetické společnosti, donedávna automobilový průmysl nebo nemovitosti představují stále dobrou příležitost, jak rozmnožit svůj kapitál.