Investice do akcií

Investice do akcií jsou dnes poměrně jednoduché. Vůbec nemusíte vycházet z domu, ale investovat prostřednictvím internetu, a investovat se dají i malé částky. Investice do akcií mohou mít nejrůznější formy. Základními jsou krátkodobé a dlouhodobé investice. Jako každé investování s sebou přináší několik rizik, a tak s nimi musíte počítat i vy, rozhodnete-li se pro investice do akcií.

V první řadě investicí do akcií můžete hodně vydělat, ale i hodně prodělat. Nejvíce odpadlíků se rekrutuje z řad krátkodobých spekulatnů. Ti téměř nepřetržitě sledují ukazatele nejen cen akcií, ale i finanční zdraví společností, do nichž investují. Informace pro investici do akcií mohou získávat ze složitých matematických modelů, z nejrůznějších mediálních kanálů, nebo se mohou řídit vlastním instinktem. Zpravidla rychle nakoupí a rychle prodají. Potíž je ale v tom, že nákupy realizují v době vrcholící nákupní horečky. Jestliže ceny akcií strmě rostou, zákonitě začnou i padat. V tu chvíli si spekulant nejspíš řekne, že své peníze přece neprodělá a akcie drží i nadále. Tím víc a víc prodělává, až akcie prodá ve chvíli, kdy jsou na dně. Platí proto tedy jedno ze základních pravidel investice do akcií. Jestliže ceny klesají, je nezbytné se akcií co nejrychleji zbavit. Je potřeba zachovat chladnou hlavu a klidně se smířit s tím, že se nějaké peníze prodělají, neboť prodělek k investování do akcií prostě patří. Odhadnout totiž budoucí vývoj cen akcií patří do oblasti štěstí nebo vyjímečné intuice. Tím samozřejmě není řečeno, že se vydělat nedá. Dá, a to dost, ale prodělat kalhoty lze jednoduše také.

O něco spolehlivější investice do akcií představuje dlouhodobý horizont, například tedy 5 až 10 let. O tuto investici se na rozdíl od krátkodobé, která vyžaduje hodně umu, hodně informací a ještě víc štěstí, se prakticky starat nemusíte. Nejlepším řešením je investice do akcií nějaké velké nadnárodní společnosti, u níž lze předpokládat její postupný růst. Investor sice nevydělá tolik, jako to lze u rychlých obchodů, ale zato je investice stabilnější. Portfolio investora by mělo pro zmírnění rizika těchto společností obsahovat několik, ale na druhou stranu by nemělo být příliš rozdrobené. Při výběru je nutné sledovat konkurenční výhody firem oproti ostatním, ziskovost nebo růstový potenciál, protože tyto aspekty tvoří velkou část samotné ceny akcií.