Investice přes internet

Investice přes internet dnes patří k základním způsobům investování. Díky prudkému rozvoji internetu dnes pomocí něho může investovat téměř každý. K tomu příspívají i bohaté investiční příležitosti, vysoká likvidita a nízké spready (rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou). Investice přes internet mají mnoho důležitých výhod. Pomineme-li pohodlí vašeho domova, tak obchodovat se dá jedním kliknutím myši a během několika vteřin provedete obchod v reálném čase. Navíc máte své obchody neustále pod kontrolou a mnoho informací k tomu.

Investice přes internet mají poměrně krátkou historii. První elektronická komoditní burza byla založena teprve v roce 1987. Základním zlom ale nastal v roce 1997. Tehdy byl spuštěn první otevřený elektronický systém pro běžné investory. Výrazný podíl na objemu zrealizovaných obchodů mají právě investice přes internet. Pro ty je potřeba vedle počítače připojeného na internet tzv. platforma. Platforma je více či méně propracovaný software umožňují nejen obchody na burzách, ale má i další funkce. Platforma může být dodaná vaším brokerem, většinou v podobě specializovaného webu, nebo vyvinutá specializovanou softwarovou firmou. Výhodou specializovaného webu je vysoká flexibilita a to, že nemusíte nic instalovat. Stačí se jednoduše po vyplnění identifikačních údajů přihlásit. Nevýhodou zpravidla bývají omezené funkce. Samostané programy obsahují funkcí více a navíc jsou více stabilní než webové rozhraní. Každý investor by si měl vybrat platformu podle několika kritérií. Jak často hodlám provádět investice přes internet, kde a do čeho hodlám investovat, jaké informace a funkce potřebuji a kolik chci proinvestovat. V součastnosti je nejpopulárnější platformou Strategy Runner. Vedle toho, že jej upotřebí i pokročilejší investoři, nabízí vysoký uživatelský komfort a mnoho funkcí včetně všech typů nejpoužívanějších grafů. Pomocí něho lze obchodovat po celém světě a nabízejí jej všichni brokeři.

Investice přes internet bohužel na síť přilákaly i mnoho neseriózních obchodníků. Je tedy dobré zjistit si, zda-li má firma udělenou licenci Komisí pro cenné papíry na jejich webu http://www.sec.cz nebo je kontaktovat telefonicky. Rovněž doporučejeme dát si pozor na nabídky typu „okamžitě vám vyděláme stonásobek“ apod. Investice přes internet vyžaduje pečlivě prostudovat rozsah poskytovaných služeb, množství investičních možností a máte-li možnost vyzkoušet si demo účet, kterým si systém „ošaháte“.