Investice do zlata

Investice do zlata představuje v dnešní době výnosnou, ale díky své narůstající ceně i spolehlivou investiční komoditu. Investice do zlata se děje zkrz slitky, zlaté mince či šperky. Historie investic do zlata sahá až do třetího tisíciletí před naším letopočtem. Je to dáno tím, že zlato má pro obchodování několik výborných vlastností. Vyniká chemickou stabilitou a tažností a kujností, takže je velmi měkké a poddajné, ale zároveň má vysokou hustotu. Výborně vede elektrický proud a jelikož se v přírodě objevuje málo, tak je jeho cena vysoká. Vzhledem k vysoké hustotě a ceně dokáže v sobě zlato koncentrovat velkou finanční hodnotu. Navíc je mnohem lépe ocenitelné než například drahé kovy.

Investice do zlata se nejčastěji děje prostřednictvím tzv. investičních mincí a slitků, jejichž nejčastějí podoba jsou cihly nebo pruty. Investování do šperků či zlatých mincí totiž vyžaduje důkladnou znalost těchto komodit. Investice do zlata v této podobě je doménou odborníků, navíc třeba za zlatý šperk zaplatíte DPH. Hmotnost slitků se pohybuje v rozmezí od 1g do 1000g, což u nejmenší verze odpovídá velikosti SIM karty a u největší krabičky cigaret. Na každém slitku je vyražen výrobce, uvedeno identifikační číslo a hmotnost a ryzost slitku. U nižších hmotností je cena zlata až o polovinu dražší, protože tu tvoří jednak aktuální cena zlata na světových trzích a jednak tzv. obchodní přirážka, která se u větších slitků pohybuje okolo 5%, ale u menších dosahuje až několika desítek procent.

Investice do zlata formou zlatých mincí se v současnosti těší větší oblibě, protože jsou prostě hezčí. Navíc se dají pořídit s menší přirážkou než slitky a svou nominální hodnotou kolem 16 tisíc korun více odpovídají potřebám investorů. Nejznámější a nejstarší investiční mincí je Krugerrandova mice, která je ražená od roku 1967. Kruger byl jihoafrický prezident a rand platidlo země. Ale i ostatní země razí své vlastní mince, například Čína má Pandu, Kanada Maple leaf a USA Eagle. Mince vydává i Česká národní banka, ale jako pamětní, takže se v jejich hodnotě odráží i numismatická hodnota. Jsou o něco dražší než klasické investiční mince a o něco hůře obchodovatelné.

Ryzost zlata představuje klíčovou hodnotu, protože se zlato mísí s mědí a stříbrem. Nejčastěji se udává v karátech. Nejvyšší ryzost je 24 karátů, protože jeden karát je 1/24 zlata ve slitině, což odpovídá 999,9/1000g. Dalším aspektem je hmotnost. Nejpoužívanější tradiční jednotkou je trojská unce, tedy 31,103g.

Za investicí do zlata musíte zajít do specializované firmy nebo do banky. V klenotnictví moc nepořídíte, neboť šperkařské zlato má pouze 14 karátů, což s investicí do zlata nemá mnoho společného. Investovat do zlata můžete z pohodlí svého obýváku. Na internetu je spousta firem nabízejících zlato i prostřednictvím aukcí, které jsou ale co do serióznosti nejdiskutovatelnějšími. Začínající investor do zlata by měl začít s ověřenými investičními jednouncovými mincemi, jejichž největší předností je snadná obchodovatelnost kdykoliv po celém světě. Investice do zlata je sice konzervativní investicí s relativně nízkým výnosem, ale zato velmi spolehlivá. Investice do zlata nepodléhá různým krizím a jako majetek si jej lze vzít kdykoliv s sebou. Nevýhodou je riziko krádeže, za pronájem bankovního sejfu pak platíte nemalý pronájem.